Raportul anchetei independente, dat publicităţii vineri, a concluzionat că regimul Al-Assad "a folosit arme chimice împotriva sirienilor în cel puţin trei rânduri, şi că Daesh (acronimul arab pentru gruparea jihadistă Stat Islamic) a recurs la acest tip de arme cel puţin o dată", a amintit Johnson.

Atacurile comise în Qamenas, Sarming şi Talamenes "demonstrează barbaria crudă a regimului Al-Assad în acest conflict", a spus şeful diplomaţiei britanice. El a adăugat că "folosirea armelor chimice de către Daesh, la Marea, demonstrează dispreţul total pentru drepturile omului şi pentru normele şi valorile internaţionale".

„Folosirea armelor chimice este oribilă şi o încălcare a legislaţiei internaţionale şi a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU. Este crucial ca cei responsabili să fie aduşi în faţa justiţiei", a insistat Johnson. „Regimul şi simpatizanţii săi, mai ales Rusia, au realizat cel mai dur bombardament efectuat vreodată la Alep şi în alte oraşe şi zone din Siria, provocând populaţiei o mare suferinţă", a continuat şeful diplomaţiei britanice.

Johnson a mai spus că Marea Britanie va continua să conlucreze cu comunitatea internaţională pentru "a obţine încetarea campaniei de bombardamente aleatorii ale regimului, un acces umanitar complet şi susţinut, o încetare a focului imediată şi durabilă şi revenirea la masa negocierilor".