Într-un interviu cu ziarişti spanioli, Hoxhaj a declarat că Kosovo are „o relaţie excelentă cu Turcia, dar şi cu saudiţii şi cu alte ţări din Golf”.

„Ne-au sprijinit în timpuri foarte grele”, a adăugat el, mulţumind totodată Spaniei pentru sprijinul acordat de această ţară în ceea ce priveşte agenda europeană. „Înseamnă mult pentru noi (faptul că Spania) nu a blocat Kosovo în acest aspect şi sper că (Spania) va fi mult mai deschisă în viitor pentru a lucra cu un Kosovo independent”, a insistat Hoxhaj. Spania, România, Grecia, Ciprul şi Slovacia nu au recunoscut Kosovo după separarea sa de Serbia în 2008.

În ceea ce priveşte relaţiile cu Uniunea Europeană, şeful diplomaţiei de la Pristina a explicat că, „din punct de vedere istoric şi geografic, Kosovo este o ţară europeană, şi a face parte din Uniunea Europeană înseamnă să ne întoarcem în Europa, de care aparţinem istoric, parte a identităţii europene”.

„Suntem un stat mic într-o lume nesigură şi a fi membru al Uniunii Europene este important pentru securitatea şi stabilitatea Kosovo, dar şi pentru dezvoltarea economică”, a explicat ministrul kosovar. „A fi membru al Uniunii Europene este cea mai bună modalitate de a moderniza scena politică, de a moderniza economia şi de a moderniza societatea”, a continuat el.

În interviul cu ziariştii spanioli, Hoxhaj s-a referit şi la relaţiile cu Organizaţia Nord-Atlantică. „Vrem să cerem aderarea la NATO, însă mai întâi trebuie să realizăm reforme interne, vom face primul pas la anul şi apoi vedem cum putem avansa treptat”, a spus Hoxhaj, în opinia căruia „intrarea în NATO a Republicii Muntenegru este un pas important pentru Kosovo şi pentru regiune". „Cred că Balcanii se află acum într-o situaţie mult mai bună decât în urmă cu 10 ani, a avut loc o transformare în relaţiile dintre state şi naţiuni, (am trecut) de la ostilitate la cooperare, ceea ce presupune stabilitate în regiune”, a apreciat ministrul kosovar.