„Dacă va fi sau nu ireversibil, aceasta depinde doar de britanici. Eu aş fi cel mai fericit să fie reversibil”, a spus Tusk, într-o conferinţă de presă la summitul european care are loc joi şi vineri la Bruxelles, o reuniune la care participă pentru prima dată şefa guvernului britanic, Theresa May.

Donald Tusk a indicat că ar prefera ca UE să continue cu 28 de membri, dar a subliniat că „după decizia Regatului Unit, trebuie să respectăm rezultatele referendumului", cu referire la consultarea populară din 23 iunie în care câştig de cauză a avut ieşirea din UE, sprijinită de 51,9% dintre britanici.

Theresa May a reiterat dorinţa de a părăsi Uniunea şi a confirmat că va activa, înainte de finalul lunii martie 2017, articolul 50, care permite iniţierea procesului.

În acest sens, Tusk a precizat că nu vor exista negocieri până la activarea articolului 50 şi a explicat că, prin urmare, în prima zi a summitului UE, joi, nu s-a discutat despre Brexit.

„Cu toate acestea, principiile de bază, adică piaţa unică şi indivizibilitatea celor patru libertăţi ale UE rămân angajamentul nostru ferm”, a adăugat el, reamintind poziţia adoptată de Uniune de când au fost cunoscute rezultatele referendumului.

Odată ce se începe procedura de ieşire, a explicat Tusk, membrii UE se vor reuni în 27 pentru a discuta strategia pentru aceste negocieri ce s-ar putea prelungi până la doi ani şi ar trebui să redefinească relaţia UE cu Regatul Unit.