Martin Schulz a folosit exemplul referendumului din Danemarca, în care alegătorilor li s-a cerut să se pronunţe asupra unei chestiuni tehnice, pentru a-şi susţine apelul la limitarea atribuţiilor parlamentelor naţionale în legătură cu acordurile internaţionale.

„Să luăm de exemplu referendumul din Danemarca. Alegătorilor li s-a spus de către Partidul Poporului Danez că (limitarea atribuţiilor parlamentelor naţionale în legătură cu acordurile internaţionale) ar fi împotriva Uniunii Europene. Dar în final s-a ajuns la scăderea securităţii populaţiei daneze. Şi deşi acest lucru nu era în interesul alegătorilor, ei au votat pentru el'', a explicat politicianul german.

În timpul campaniei pentru respectivul referendum, DPP a respins avertismentul Partidului Liberal şi al opoziţiei social-democrate conform căruia Danemarca risca să-şi piardă apartenenţa la Europol.

„Există foarte multe semne de întrebare legate de posibilitatea de a putea găsi o soluţie cu Comisia Europeană. Este dificil să menţinem poliţia daneză în interiorul Europol, dar nu mi-am pierdut toate speranţele'', a avertizat în urmă cu o lună premierul danez, Lars Lokke Rasmussen.