„Vom menţine relaţiile cu Occidentul, dar dorim o integrare mai puternică cu vecinii noştri”, susţin liderii economici filipinezi, într-o declaraţie dată publicităţii pe e-mail.

Ministrul filipinez al comerţului, Ramon Lopez, a declarat la Beijing că ţara sa doreşte doar să nu mai depindă prea mult de un aliat. „Dar, cu siguranţă nu vom opri activităţile de comerţ şi investiţii cu Occidentul. În termeni de legături economice, nu stopăm comerţul şi investiţiile cu America”, a precizat el.

Aflat joi la Beijing, preşedintele filipinez Rodrigo Duterte a afirmat, în cadrul unui forum de afaceri sino-filipinez, că îşi realiniază politica externă cu Rusia şi China, adăugând că „America a pierdut”. „Vreau să spun că mă realiniez cu fluxul dumneavoastră ideologic şi poate voi merge şi în Rusia pentru a vorbi cu Putin şi pentru a-i spune că suntem noi trei: China, Filipine şi Rusia împotriva lumii”, a declarat Duterte, în cadrul forumului găzduit de marea sală a poporului, situată pe o latură a Pieţei Tienanmen din Beijing.

El a adăugat că încearcă o „separare de Statele Unite” atât în termeni militari, cât şi în termeni economici.

Purtătorul de cuvânt al SUA, John Kirby, a afirmat joi că Washingtonul nu a primit deocamdată niciun anunţ oficial din partea Manilei şi că va încerca să obţină o explicaţie despre ce anume a vrut să spună preşedintele Duterte.