Pretoria a anunţat încă de anul trecut că intenţionează să se retragă din CPI după ce a fost criticată că a ignorat un mandat de arestare pe numele preşedintelui sudanez Omar Hassan al-Bashir, acuzat de genocid şi crime de război, când acesta s-a aflat în vizită în Africa de Sud.

Masutha a spus că, în scopul de a asigura şi pe mai departe capacitatea ţării de a întreţine relaţii diplomatice active, în parlamentul ţării va fi depus în curând un proiect de lege care abrogă adoptarea de către Africa de Sud a statutului de la Roma, documentul fondator al CPI.

El a declarat presei în capitala Pretoria că implementarea statutului este „în conflict şi în neconcordanţă” cu Legea privind imunităţile şi privilegiile diplomatice a Africii de Sud.

Conform unui document consultat de Reuters la ONU decizia va intra în vigoare la un an după ce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, va primi o notificare oficială în acest sens.

Documentul a fost semnat de ministrul sud-african pentru relaţii internaţionale şi cooperare, Maite Nkoana-Mashabane, şi datat 19 octombrie.

CPI, care a început să funcţioneze în iulie 2012 are 124 de state membre, este primul organism legal cu jurisdicţie internaţională permanentă pentru a judeca cazurile de genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

Mai multe state africane au exprimat preocupări că tribunalul de la Haga s-a concentrat în primul rând asupra Africii, în detrimentul altor zone ale lumii.