Super taifunul a atins uscatul miercuri seara, în provincia nordică Cagayan, cu rafale de vânt aproape la fel de puternice ca cele ale taifunului Haiyan, care a cauzat moartea şi dispariţia a peste 7.350 de persoane în noiembrie 2013, reducând la ruine localităţi din centrul arhipelagului.

Haima a lovit pe perioada nopţii zonele agricole şi muntoase din partea de nord a insulei principale Luzon, soldându-se cu distrugeri masive, după cum s-a putut constata dimineaţa.
 
Cel puţin patru persoane au fost ucise, îngropate de alunecările de teren, dintre care doi adolescenţi cu vârste cuprinse între 16 şi 17 ani, iar o persoană este dată dispărută, potrivit protecţiei civile.

Acompaniat de vânt suflând în rafale cu o viteză de 315 kilometri/oră, Haima a lovit comunităţile riverane din Pacific. Odată cu trecerea sa peste lanţuri muntoase, taifunul a slăbit în intensitate, iar joi dimineaţa acesta se îndrepta spre Hong Kong şi spre sudul Chinei.

Arhipelagul Filipinelor, reunind 7.100 de insule, se confruntă în medie cu un număr de 20 de taifunuri pe an.

Haima este a doilea taifun care loveşte nordul Filipinelor în câteva zile, după ce trecerea taifunului Sarika s-a soldat cu cel puţin un mort şi trei persoane dispărute în week-endul trecut.