Potrivit directorului Comitetului pentru Drepturile Omului al Consiliului provinciei Ninive, a cărei capitală este Mosul, Gazuan Hamed al-Daudi, cei trei combatanţi kurzi au fost executaţi cu focuri de armă, iar apoi jihadiştii le-au atârnat cadavrele de stâlpi în centrul oraşului.

În opinia sursei citate, aceste crime sunt o răzbunare pentru avansul trupelor peshmerga, care au obţinut recent victorii în faţa SI şi au forţat astfel combatanţii jihadişti să se retragă din localităţi situate la nord şi est de Mosul. De când a cucerit oraşul, în iunie 2014, SI comite crime fără milă împotriva locuitorilor de acolo, a adăugat acelaşi responsabil.

Aceste execuţii survin în a patra zi a ofensivei pentru eliberarea Mosulului, lansată de trupele irakiene cu sprijinul unităţilor peshmerga şi a coaliţiei antijihadiste conduse de SUA, care susţine operaţiunile terestre cu raiduri aeriene.

În cadrul acestei ofensive trupele kurde au lansat joi un atac conjugat pe trei fronturi distincte, la est şi nord de Mosul, eliberând două sate ocupate de SI.