„Remarcile vagi şi contradictorii făcute de responsabili americani în ultimele zile sunt false, paranoice şi deplasate”, a declarat Bahram Ghasemi, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe iranian, citat de agenţia de presă Irna.

Potrivit acestuia, „ar fi preferabil pentru armata americană, care are un rol de netăgăduit în atrocităţile comise împotriva poporului din Yemen, prin susţinerea sa directă sau indirectă acordată forţelor coaliţiei (arabe condusă de Arabia Saudită), să împiedice alte atrocităţi„.

Un general american a acuzat miercuri Iranul că a jucat un rol în recentele atacuri atribuite rebelilor houthi împotriva unor nave americane în largul coastelor Yemenului.

Aceşti rebeli, susţinuţi de Iran, sunt suspectaţi că au tras rachete împotriva navelor americane cel puţin de două ori de la începutul lui octombrie.

SUA au răspuns trăgând la rândul lor, în 13 octombrie, cinci rachete de croazieră Tomahawk asupra a trei staţii radar ale rebelilor houthi.

'Iranul a jucat un rol în unele atacuri, el are legături cu rebelii houthi, prin urmare suspectez Iranul că a jucat un rol în aceasta', a declarat generalul Joseph Votel la Washingtonul.

Generalul Votel conduce Comandamentul Central al armatei americane, care supervizează toate operaţiunile SUA în Orientul Mijlociu.

Războiul civil din Yemen a făcut până acum cel puţin 6.900 de morţi, 35.000 de răniţi şi a dus la exodul a cel puţin 3 milioane de oameni, după intervenţia, în martie 2015, a unei coaliţii militare condusă de Arabia Saudită.

SUA susţin această coaliţie care îi bombardează pe rebelii houthi şi apără guvernul yemenit.