Rusia „îşi desfăşoară întreaga flotă nordică şi mare parte din flota baltică pe suprafaţa cea mai mare de la sfârşitul războiului rece", a declarat diplomatul respectiv, sub rezerva anonimatului. „Nu e o vizită de prietenie. În două săptămâni, vom asista la o intensificare a atacurilor aeriene asupra Alepului, ca parte a strategiei Rusiei de a declara victoria acolo", a adăugat el.

Armata norvegiană a difuzat miercuri fotografii făcute de avioane de supraveghere în care apare o flotă de nave de război ruseşti navigând în apele internaţionale în largul coastelor Norvegiei şi care s-ar îndrepta spre Siria, relatează Reuters. 

Fotografii ale navelor, care includ portavionul Amiral Kuzneţov şi crucişătorul purtător de rachete Piotr Veliki, au fost făcute luni în apropierea Insulei Andoya din nordul Norvegiei. 
    
Un purtător de cuvânt al serviciilor de informaţii militare norvegiene a declarat că forţele armate ale ţării sale difuzează în mod frecvent astfel de fotografii, în timp ce potrivit ziarului VG, care-l citează pe generalul Morten Haga Lunde, şef al serviciilor, opt nave surprinse în aceste imagini "vor juca probabil un rol în lupta decisivă pentru Alep". 
    
Agenţia oficială de presă rusă TASS a anunţat în iulie, citând o sursă, că Amiral Kuzneţov va lua parte la operaţiunea rusă în Siria din octombrie până în ianuarie. Vasul de război va transporta 15 avioane de luptă Su-33 şi MIG-29K şi mai mult de 10 elicoptere Ka-52K, Ka-27 si Ka-31, afirmase agenţia de stat, aminteşte Reuters. 
    
Rusia, care îl susţine pe preşedintele sirian Bashar al-Assad cu o campanie aeriană împotriva rebelilor, inclusiv la Alep,  a declarat forţelor armate norvegiene că navele de război erau în drumul lor spre Marea Mediterană, potrivit mass-media norvegiene. 
    
Rusia are o bază navală în Arhanghelsk, la est de extremul nord al Norvegiei.