Tensiunile sunt puternice în această fostă colonie britanică, unde numeroşi locuitori au impresia că Beijingul îşi întăreşte dominaţia, comentează sursa citată.

Legislativele din septembrie au dus la alegerea câtorva deputaţi care cer o mai multă autonomie faţă de China, la doi ani după marile manifestaţii prodemocraţie din toamna lui 2014.

Hong Kongul beneficiază de semi-autonomie, în virtutea principiului 'O ţară, două sisteme', care a dus la retrocedarea către Beijing a acestui mic teritoriu, în 1997.

Săptămâna trecută, în timpul instalării noului Consiliu Legislativ, depunerea jurământului de către noii deputaţi pro-independenţă Yau Wai-ching şi Baggio Leung a fost respinsă pe motiv că aceştia s-au acoperit cu o pancartă ce proclama 'Hong Kong nu este China'.

Jurământul stipulează că Hong Kongul este o regiune administrativă specială a Chinei.

Cei doi au refuzat de asemenea să pronunţe corect numele China, iar Yau Wai-ching a fost auzită făcând un joc de cuvinte vulgar la adresa Beijingului.

Cei doi au fost autorizaţi să depună jurământul din nou miercuri, însă în acel moment susţinătorii Beijingului au părăsit sala Consiliului Legislativ, ceea ce a dus la suspendarea şedinţei şi la o altercaţie verbală între susţinătorii şi adversarii Beijingului în faţa parlamentului.

În pofida unei mobilizări foarte puternice pentru a cere un sufragiu universal în timpul alegerii şefului guvernului hong-kongonez în 2017, Beijingul nu a vrut să facă nicio concesie.

China a avertizat în timpul alegerilor din septembrie că nu va tolera ca independenţa Hong Kongului să fie discutată „în şi în afara” Consiliului Legislativ.