„Consolidarea democraţiei, a drepturilor omului şi a statului de drept la nivel local şi regional sunt obiectivele fundamentale ale Congresului. Fără aceste valori, societăţile noastre s-ar confrunta cu o scădere a solidarităţii şi o creştere a radicalizării, a extremismului, a xenofobiei şi a recentralizării”, a declarat ea în faţa membrilor Congresului, reuniţi în cadrul celei de-a 31-a sesiuni la Strasbourg.

Subliniind faptul că structura democratică a continentului european este supusă riscului, ea a declarat că descentralizarea este unul dintre răspunsurile la aceste provocări.

„Descentralizarea este un proces evolutiv care are nevoie de implicarea noastră deplină. Munca Congresului Autorităţilor Locale şi Regionale al Consiliului Europei este, prin urmare, mai importată ca oricând”, a mai spus ea.

Gudrun Mosler-Törnström a afirmat că printre principalele sarcini ale Congresului se numără monitorizarea democraţiei la nivel local şi regional în statele membre şi monitorizarea alegerilor locale, lupta împotriva corupţiei, a radicalizării şi a extremismului violent, precum şi integrarea migranţilor şi importanţa consolidării zonelor rurale.