„De la începutul operaţiunilor regimului şi a aliaţilor săi, în primul rând Rusia, intensitatea şi amploarea bombardamentelor din estul Alep a devenit clar incomensurabilă, iar bombardarea deliberată a spitalelor, personalului medical, şcolilor şi infrastructurii necesare cu utilizarea bombelor-butoi, cu dispersie şi a armelor chimice, au dus la escaladarea catastrofala a conflictului şi a provocat o creştere suplimentară de victime civile, inclusiv – femei şi copii, ce ar putea constitui crime de război”, spune documentul.

UE a subliniat faptul că regimul sirian este principalul responsabil pentru protecţia populaţiei civile şi a condamnat acţiunile sale şi cele ale aliaţilor săi pentru atacurile asupra civililor, a infrastructurii şi a organizaţiilor umanitare.

„În aceste condiţii dificile, UE solicită o încetare imediată a tuturor zborurilor militare asupra oraşului Alep, încetarea imediată a ostilităţilor, pentru a asigura accesul neîngrădit al ajutoarelor umanitar”, precizează Consiliul European.

Documentul nu menţionează posibilitatea introducerii de noi sancţiuni împotriva Rusiei în legătură cu activităţile sale în Siria. În schimb, Consiliul UE a anunţat posibilitatea unor măsuri restrictive suplimentare împotriva regimului sirian.

„În acest context, UE va acţiona cu promptitudine, în conformitate cu procedurile stabilite, în vederea introducerii unor măsuri restrictive suplimentare împotriva Siriei, îndreptate împotriva persoanelor şi entităţilor care susţin regimul sirian”, se mai spune în document.