El a spus într-o conferinţă de presă că securitatea la graniţe, inclusiv pe aeroport, a fost crescută, în timp ce rutele ilegale folosite de obicei de contrabandişti sunt monitorizate.

„Am făcut schimb de informaţii cu agenţiile internaţionale de profil şi avem o listă de suspecţi despre care noi credem că au legături cu Daesh", a spus el, folosind această denumire pentru gruparea Stat Islamic (SI).

Ahmad Zahid nu a precizat câţi malaezieni sunt în prezent în Mosul, dar cifrele poliţiei comunicate luna trecută au relevat că 90 de malaezieni s-au alăturat SI în Siria şi Irak din 2013.

În luna august, Malaezia a revocat paşapoartele a 68 de cetăţeni identificaţi că au părăsit ţara pentru a se alătura SI.

Luptătorii care se întorc vor fi arestaţi şi trimişi la deradicalizare, a adăugat Ahmad Zahid.

Un total de 137 de persoane au fost arestate fie pentru că plănuiau să se alăture SI peste hotare, fie s-au întors în Malaezia după ce s-au alăturat grupării sau pentru trimiterea de fonduri către aceasta, a mai spus el.

Tot marţi, vicepremierul din Singapore, Teo Chee Hean, preluat de EFE, a atras atenţia că posibila întoarcere a militanţilor care au luptat în rândurile grupării Stat Islamic face ca nivelul de alertă de atentat terorist să fie cel mai ridicat în ultimii ani în sud-estul Asiei.

În debutul celei de-a doua zile de exerciţii antiteroriste în oraşul-stat, Teo a pus creşterea ameninţării pe seama avansului în lupta contra SI în Orientul Mijlociu.

„Aceasta înseamnă că teroriştii care au plecat acolo ar putea reveni acasă. Iar asta, probabil, va creşte ameninţarea în regiunea noastră", a spus oficialul singaporez, la televiziunea Channel News Asia.

SI, care şi-a declarat intenţia de a crea un califat regional în sud-estul Asiei, dispune în Orientul Mijlociu de brigada Katibah Nusantara, formată din militanţi din Malaezia, Indonezia şi Filipine.

Premierul irakian Haider al-Abadi a anunţat luni dimineaţa lansarea operaţiunii de eliberare a oraşului Mosul din mâinile organizaţiei Stat Islamic. Mosul, care este situat în provincia Ninive, este cel mai mare oraş controlat de gruparea extremistă sunnită. În oraş trăiau peste 2 milioane de persoane înainte ca el să fie preluat de SI. Se aşteaptă ca bătălia să fie un moment decisiv în lupta Irakului împotriva grupării Stat Islamic, despre care premierul Al-Abadi a afirmat că va fi alungată din ţară în acest an.