La Londra, unde s-au reunit duminică ţări care susţin opoziţia siriană, secretarul de stat american John Kerry a declarat că sunt comise 'crime împotriva umanităţii' în timpul atacurilor împotriva cartierelor din oraşul Alep controlate de rebeli. El a atras atenţia că sunt luate în considerare „măsuri suplimentare” împotriva „regimului (sirian) şi a celor care îl susţin”.

La Alep (nord), un front strategic în acest război, regimul şi aliatul său rus au lansat la sfârşitul lunii septembrie o ofensivă pentru a cuceri cartierele controlate de rebeli şi îşi continuă bombardamentele.

În provincia cu acelaşi nume, dar pe un alt front, rebeli susţinuţi de Turcia „au cucerit oraşul Dabiq după retragerea jihadiştilor SI", conform organizaţiei nonguvernamentale Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Una dintre aceste grupări rebele, Uniunea Fastaqim, a confirmat pe Twitter căderea oraşului Dabiq „după lupte violente cu Daesh”, acronimul în arabă al Statului Islamic.

Într-o înregistrare video realizată la Dabiq de un corespondent al AFP, se văd străzi aproape goale. Pe pereţi sunt desenate steaguri al SI, dar şi sloganuri precum 'Cauza noastră este stabilirea califatului'.

Duminică, ministrul afacerilor externe turc, Mevlut Cavusoglu, a declarat că rebelii susţinuţi de Turcia vor avansa de acum spre Al-Bab, oraş controlat de jihadişti la circa 30 de km sud-est de Dabiq.

Secretarul american al apărării, Ashton Carter, a salutat într-un comunicat transmis duminică seară eliberarea oraşului Dabiq, "care dă un nou elan campaniei pentru a învinge" SI în Siria.

Dabiq are o puternică încărcătură simbolică pentru jihadişti deoarece, potrivit unui profet al islamului, această localitate ar fi fost locul unei bătălii între armatele creştine şi musulmane, iar acestea din urmă, după ce au fost aproape de o înfrângere umilitoare, au reuşit în final să triumfe.

Jihadiştii făceau astfel o asociere între acel moment şi războiul lor împotriva coaliţiei 'cruciaţilor', aşa cum numesc coaliţia internaţională condusă de SUA.

Conform agenţiei oficiale turce Anadolu, rebelii susţinuţi de Turcia au cucerit 1.130 de km2 de teritoriu sirian de la debutul, la sfârşitul lunii august, unei operaţiuni militare care urmăreşte alungarea SI, dar şi a rebelilor kurzi sirieni, de la frontiera siriano-turcă.

În al doilea oraş al Siriei, Alep, cartierele rebele au fost din nou vizate duminică de puternice raiduri aeriene ale regimului preşedintelui Bashar al-Assad şi aliatului său rus, potrivit unui corespondent al AFP.

OSDO a precizat că cel puţin 31 de civili au fost ucişi, dintre care 15 în raiduri ruse asupra cartierului Qaterji.

Conform agenţiei oficiale siriene Sana, trei civili au fost ucişi de tiruri de rachete ale rebelilor asupra sectoarelor pro-regim din Alep.

De la lansarea sa, ofensiva ruso-siriană asupra părţii din Alep controlată de rebeli a dus la moartea a peste 370 de persoane, în special civili, conform OSDO. Regimul sirian şi aliatul său susţin că îi vizează pe 'terorişti', în principal jihadiştii Frontului Fateh al-Cham, fosta ramură siriană a Al-Qaida.

Kerry a calificat duminică bombardamentele împotriva civililor la Alep drept „crime împotriva umanităţii”. La Londra, şeful diplomaţiei americane a atras atenţia că aliaţii occidentali iau în considerare impunerea de noi sancţiuni economice ţintite împotriva Damascului şi Moscovei.

Preşedintele american Barack Obama „nu a exclus nicio opţiune pentru moment", a declarat Kerry, care a minimalizat totuşi posibilitatea unei acţiuni militare: „Nu văd nicăieri în Europa o mare dorinţă de a porni la război".

„Numeroase măsuri", printre care „măsuri suplimentare împotriva regimului şi susţinătorilor săi", au fost propuse, a declarat omologul său britanic Boris Johnson după această reuniune.

Consiliul de Securitate al ONU urmează să dezbată din nou luni situaţia din Siria.

Conflictul sirian, care a început după reprimarea, în 2011, de către regimul preşedintelui Bashar al-Assad a manifestaţiilor prodemocraţie, a făcut peste 300.000 de morţi.