Astfel, potrivit termenilor acordului, „Rosneft” achiziţionează 49% din acţiunile companiei Essar Oil, iar consorţiul condus de Trafigura şi UCP – alte 49%.

Acordul a fost anunţat sâmbătă, 15 octombrie, în prezenţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi a premierului indian Narendra Modi, în cadrul Summit-ului BRICS din Goa.

Essar Oil deţine a doua cea mai mare rafinărie de petrol din India (capacitatea de rafinare – 20 de milioane de tone pe an, 9% din piaţa locală), depozite de petrol, port şi infrastructura pentru importul şi exportul de petrol şi produse petroliere, situate în apropierea oraşului Vadinar, şi o reţea de peste 2.700 de staţii de alimentare cu combustibili.

Încasările holdingului Essar din tranzacţie îi vor permite să reducă cu aproape 50% din datoria sa, care este de aproximativ 13 miliarde $.

În consorţiul creat de Trafigura şi UCP a intrat şi una dintre structurile Essar. Cele trei companii au realizat un „parteneriat strategic”. Trafigura şi UCP obţin în Essar Oil aproximativ 24% din acţiuni, în timp ce structura Essar – aproximativ 1%. Noua structura permite fraţilor Ruia să continue să deţină o mică parte din companie.

Costul de achiziţie al Essar Oil (inclusiv datoria) va fi de 12,9 miliarde $, a anunţat serviciul de presă al „Rosneft”. Rafinăria Essar Oil şi reţeaua de benzinării au fost evaluate la 10,9 miliarde dolari, iar portul Vadinar şi infrastructura aferentă – doua miliarde $. Potrivit Reuters, datoriile Essar Oil reprezinta 4,7 miliarde $, ceea ce înseamnă că, pentru 100% din acţiuni, partenerii trebuie să plătească 8,2 miliarde $.

Înainte de delestarea de pe bursa de valori, acţiunile Essar Oil erau evaluate la 5,8 miliarde $. Astfel, având în vedere şi portul, activele indiene vor costa 7,8 miliarde $. Din aceasta suma „Rosneft” va plăti aproximativ 3,8 miliarde $ pentru 49%, iar Trafigura şi UCP –  câte 1,9 miliarde de dolari fiecare.

Tranzacţia nu încalcă sancţiunile internaţionale impuse contra Rosneft, a subliniat compania Trafigura într-o declaraţie.  Prashant Ruia şi-a exprimat încrederea că sancţiunile internaţionale împotriva Rusiei nu vor afecta tranzacţia. „Rosneft” nu obţine pachetul de control în parte din acest motiv, din cauza sancţiunilor, potrivit Reuters.

Pentru „Rosneft” cumpărarea Essar Oil este „un eveniment istoric”, a declarat Igor Secin, CEO-ul companiei petroliere de stat din Rusia. Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, India este lider mondial în ceea ce priveşte creşterea consumului de petrol, iar rezultatele pe 2016 o arată drept al treilea cel mai mare cumpărător, depăşind Japonia. Această tranzacţie creează „oportunităţi sinergice unice” pentru activele existente „Rosneft”, precum şi pentru proiectele de viitor şi deschide perspective pentru creşterea eficienţei livrărilor pe pieţele din alte ţări din regiunea Asia-Pacific, cum ar fi Indonezia, Vietnam, Filipine, Australia, a adăugat şeful companiei de stat ruse.

Principalele surse de sinergii vor fi posibilitatea de prelucrare a petrolului din Venezuela, acordul fiind deja semnat de „Rosneft” cu PDVSA, în vara anului 2016. Acesta prevede livrarea anual a 10 milioane de tone de petrol din Venezuela, timp de zece ani, precum şi vânzări încrucişate de produse petroliere pe pieţele asiatice, ceea ce va spori eficienţa economică a rafinăriei indiene, se explica în comunicatul Trafigura.

Tranzacţia arată modul în care principalele ţări producătoare de petrol încep să investească în rafinării din străinătate pentru a-şi asigura cererea produselor, pe fundalul unei lupte intense pentru cota de piaţă între ţările – membre ale OPEC şi producătorii care nu intra în cartel, scrie Bloomberg.

În mod similar, Saudi Aramco din Arabia Saudită cumpără parţi din rafinării în întreaga lume – din Indonezia până în Statele Unite ale Americii.