În general, aceste lansări sunt anunţate foarte rapid de Washington şi Seul, dar informaţiile despre acest ultim tir nu au fost publicate decât după 15 ore.

"Tirul nord-coreean s-a întrerupt la puţin timp după lansare şi atunci a fost necesară o perioadă considerabilă pentru a-l analiza", a declarat un responsabil al Statului Major Interarme din Coreea de Sud presei.

Un purtător de cuvânt al Ministerului Apărării a confirmat că racheta explodase la puţin timp după lansare, într-o primă etapă a operaţiunii.

Musudan, rachetă de fabricaţie nord-coreeană, a fost expusă pentru prima oară în public în octombrie 2010 în timpul unei parade militare.

Ea are o rază de acţiune cuprinsă teoretic între 2.500 şi 4.000 km, putând să atingă Coreea de Sud sau Japonia, dar şi insula Guam.

După cinci teste ratate, Coreea de Nord a lansat în iunie o rachetă Musudan care a parcurs 400 de km înainte de a se prăbuşi în Marea Japoniei.

Acest tir fusese salutat de liderul nord-coreean Kim Jong-Un ca fiind o probă a capacităţilor Phenianului de a lovi bazele militare americane "în teatrul operaţiunilor din Pacific".

Potrivit experţilor militari americani, orice test cu rachetă Musudan ar putea ajuta Coreea de Nord să pună la punct o rachetă intercontinentală ICBM, capabilă să transporte ogivă nucleară pe continentul american la orizontul anului 2020.