Cel puţin două persoane au murit în accidente cauzate de furtună în provincia estică Catanduanes, una dintre acestea a murit în urma impactului violent cu solul din cauza rafalelor puternice de vânt, în timp ce a doua persoană a murit înecată, potrivit poliţiei filipineze.

Peste 12.000 de locuitori şi-au părăsit locuinţele din provinciile afectate de furtună, potrivit agenţiei naţionale de gestionare a riscurilor dezastrelor.

Aproape 300 de zboruri interne şi internaţionale au fost anulate, 6.563 de pasageri sunt blocaţi în porturi după ce vasele de pasageri şi cele cargo au fost oprite în cele 22 de porturi ale arhipelagului.

În provincia nordică Bataan, 86 de alpinişti rămăseseră izolaţi pe masivul Tarak, oraşul Mariveles, din cauza căderilor masive de precipitaţii în zonă, potrivit comisarului de poliţie Crizalde Condo, şeful poliţiei oraşului. Echipele de salvatori au intervenit pentru salvarea alpiniştilor, 56 de căţărători fiind deja salvaţi, iar restul se află pe drum către zona de siguranţă, a adăugat Crizalde Condo.

Unele zone au rămas fără electricitate, iar aprovizionarea cu apă a fost întreruptă cel puţin într-o provincie. Unele drumuri publice au fost închise din cauza alunecărilor de teren şi a inundaţiilor, conform autorităţilor naţionale. Biroul de meteorologie local a estimat că furtuna va părăsi luni Filipine, încheie DPA.