Peste 500 de persoane sunt infectate cu holeră, iar agenţiile umanitare se concentrează pe livrarea de apă potabilă şi pe reparaţia infrastructurii de canalizare.

Uraganul Matthew a lovit Haiti la 4 octombrie aducând rafale de vânt de 230 km/h şi ploi torenţiale. Furtuna puternică a provocat inundaţii, distrugeri de locuinţe şi alte clădiri şi a lăsat multe localităţi sinistrate înainte de a se îndrepta către Statele Unite, unde a afectat cinci state.

Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, 1,4 milioane de persoane din statul sărac din Caraibe au nevoie urgentă de ajutor.

Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, urmează să efectueze, sâmbătă, o vizită în Haiti. Aceasta va include un tur al zonelor cele mai afectate de uraganul Matthew, a declarat, joi, purtătorul de cuvânt al organizaţiei, Stephane Dujarric, informează Xinhua News.

„Secretarul general va merge în Haiti pentru a se întâlni cu comunităţile afectate de uraganul Matthew, cu reprezentanţi guvernamentali şi cu cei ai organizaţiilor umanitare care lucrează în această ţară'', a spus Dujarric într-o conferinţă de presă. ''Va vizita oraşul Les Cayes, una dintre zonele cele mai afectate, împreună cu preşedintele interimar Jocelerme Privert'', a mai spus acesta.

Joi, Misiunea ONU în Haiti (MINUSTAH) a raportat mai multe incidente de securitate care au afectat livrarea de ajutoare umanitare. Marţi, trupele de escortă ONU au fost nevoite să facă uz de muniţia neletală pentru a dispersa mulţimile de oameni care au încercat să jefuiască un convoi umanitar în Les Cayes, a mai spus Dujarric.