Cei 189 de magistraţi sunt acuzaţi că au folosit mesageria criptată Bylock, care era, conform autorităţilor turce, instrumentul de comunicare al puciştilor.

Unii dintre aceşti magistraţi sunt angajaţi ai Ministerului Justiţiei, Curţii de Casaţie sau Consiliului de Stat. Treizeci dintre ei activează în tribunalele din Istanbul, iar ceilalţi în multe alte localităţi din Turcia, a detaliat agenţia de presă Anadolu.

„Sunt în desfăşurare operaţiuni” pentru arestarea a 30 de magistraţi din Istanbul, a adăugat Anadolu, fără a preciza dacă ceilalţi judecători şi procurori vizaţi de mandatele de arestare au fost deja reţinuţi.

Ankara îl acuză pe predicatorul Fethullah Gülen, exilat în SUA, că a pus la cale tentativa de puci de la mijlocul lunii iulie, care a făcut peste 270 de morţi şi mii de răniţi.

Autorităţile turce au lansat un val de epurări după tentativa de lovitură de stat pentru a-i elimina din sistem pe toţi presupuşii simpatizanţi ai lui Gülen. Predicatorul neagă orice implicare.

Sectoare precum media, magistratură, poliţie, cel penitenciar, armată sau educaţie au fost vizate de aceste epurări de o amploare fără precedent, 32.000 de persoane fiind arestate, conform unui bilanţ anunţat la sfârşitul lunii septembrie.