Papa, un puternic susţinător al drepturilor migranţilor, născut în Argentina, dintr-o familie de imigranţi italieni, a lansat acest mesaj pentru Ziua Mondială a Migrantului şi Refugiatului, pe care Biserica Catolică o va celebra la 15 ianuarie.

"Copiii sunt printre primii care suportă povara grea a emigraţiei, aproape întotdeauna cauzată de violenţă, sărăcie, condiţii de mediu, precum şi de aspectele negative ale globalizării", a declarat Francisc.

Reamintind argumentele potrivit cărora primirea imigranţilor este o datorie creştină, suveranul pontif a invocat pasajul din cartea Exodului, potrivit căruia „să nu asupreşti pe străin (...) căci şi voi aţi fost străini în ţara Egiptului".

De asemenea, Papa a criticat încercările „de a stopa venirea migranţilor, care ajută activitatea reţelelor ilegale" de contrabandă şi trafic de persoane, „în loc să favorizeze integrarea socială a copiilor migranţi sau programele de repatriere în condiţii de siguranţă (...)".

Mesajul Papei survine în contextul în care organizaţia internaţională „Salvaţi Copiii" a anunţat că aproximativ 20% dintre cei 304.000 de migranţi care au ajuns în Italia şi Grecia în acest an sunt minori. De asemenea, în Italia a fost constatată o creştere importantă a numărului de sosiri de minori neînsoţiţi.