În raportul publicat joi se spune că Moscova acţionează în mai multe moduri – câştiga încrederea şi atrage de partea sa politicienii care simpatizează Rusia, tinde să domine pieţele de energie şi alte sectoare ale economiei, îngreunează lupta împotriva corupţiei, totul pentru a câştiga influenţă asupra guvernelor Bulgariei, Ungariei, Letoniei, Serbiei şi Slovaciei.

În cursul studiului care s-a derulat pe parcursul a 16 luni, experţii au ajuns la concluzia că, în unele ţări europene, influenţa Rusiei a ajuns atât de puternică, încât a început să ameninţe stabilitatea naţională şi euroatlantică şi pune piedici statelor orientate spre occident.

Publicarea raportului a coincis cu o dezbatere fără precedent în Statele Unite despre încercările Rusiei de a interveni în alegerile prezidenţiale, programate pentru 8 noiembrie, cu ajutorul unor atacuri cibernetice al căror scop este subminarea încrederii alegătorilor în candidatul Partidului Democrat, Hillary Clinton. Washingtonul consideră că Kremlinul încearcă să-l ajute pe adversarul ei – simpatizantul lui Vladimir Putin, miliardarul Donald Trump.

Vinerea trecută, guvernul SUA a acuzat oficial Rusia de implicare în atacurile hackerilor asupra serverelor Partidului Democrat din SUA. Biroul pentru Securitate Internă al SUA şi directorul National Intelligence au emis o declaraţie comună cu privire la această chestiune. La Washington s-a menţionat că informaţiile au fost căutate de Moscova pentru influenţarea alegerilor prezidenţiale din SUA.

Oficiali ai Administraţiei americane spun că sunt de acord cu concluziile cercetătorilor cu privire la sporirea influenţei ruseşti în ţările din Europa de Est. Potrivit unuia dintre oficiali, Moscova desfăşoară o campanie masivă menită să-i aducă influenţa în Europa de Est, prejudiciind astfel unitatea şi fundamentele democratice ale UE şi NATO. Printre metodele de influenţare, practicate de Kremlin, Washington enumeră mita, propaganda şi dezinformarea. Toate vizează slăbirea instituţiilor occidentale.

Raportul propune măsuri de limitare a influenţei Rusiei. Astfel, cercetătorii sfătuiesc să se acorde o atenţie sporită la fluxurile financiare ilicite şi să se utilizeze programele de ajutor din partea SUA menite sporirii rezistenţei la presiunile Moscovei.