Kung Sok-Ung a fost demis, expulzat din Phenian şi trimis într-o regiune agricolă cu toată familia sa, relevă cotidianul de mare tiraj JoongAng Ilbo, care citează o sursă foarte bine informată despre problemele nord-coreene.

Potrivit ziarului, înaltul diplomat ar suferi consecinţele mâniei liderului Kim Jong-Un, furios din cauza dezertării lui Thae Yong-Ho, numărul doi al Ambasadei Coreii de Nord la Londra care a trecut în Coreea de Sud în cursul verii.

După această dezertare, „Ministerul de Externe a fost verificat cu stricteţe”, a indicat sursa ziarului sud-coreean, sub rezerva anonimatului. „King Sok-Ung răspundea de ambasadele în Europa şi a fost epurat”.

Potrivit aceleiaşi surse, alţi patru diplomaţi însărcinaţi cu afacerile europene au primit interdicţie de a locui în Phenian.

Kung, 72 de ani, este un diplomat experimentat, care a acoperit timp de peste 20 de ani relaţiile cu Europa şi Rusia în MAE nord-coreean.

Anunţuri privind epurări, execuţii şi dispariţii — unele confirmate, altele nu — sunt frecvente după sosirea la putere a lui Kim Jong-Un în 2011.

În timp ce tânărul conducător căuta să-şi afirme puterea, numeroşi înalţi responsabili, în special, cadre ale armatei au fost demişi, cazul cel mai răsunător fiind execuţia în decembrie 2013 a influentului unchi al lui Kim Jong-Un, Jang Song-Thaek, acuzat de trădare şi corupţie.