În afară de scrisoare, Thomson a trimis şi un text care urmează să fie prezentat Adunării Generale a ONU şi care oficializează numirea lui Guterres în calitate de secretar general al ONU. "În conformitate cu voinţa generală a statelor membre, este dorinţa mea sinceră ca acest text (...) să fie adoptat prin aclamaţie", a spus Thomson, citat de EFE. Actualul secretar al ONU, Ban Ki-moon, a fost numit în acest mod în 2006.

Documentul care va ajunge joi la Adunarea Generală este format din doar patru paragrafe, în care sunt evidenţiate "transparenţa" şi "caracterul incluziv" al procesului de selecţie a noului secretar general al ONU.

Pe 19 octombrie, Thomson va convoca o reuniune plenară informală a Adunării Generale a celor 193 de membri cu secretarul general desemnat, potrivit scrisorii.
 
Joia trecută, Consiliul de Securitate al ONU l-a recomandat în mod oficial şi în unanimitate Adunării Generale pe Guterres, fost prim-ministru portughez şi fost şef al Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, pentru a fi numit următorul secretar general al organizaţiei.
 
În conformitate cu Carta ONU, secretarul general este numit de Adunarea Generală la recomandarea Consiliului de Securitate. În practică, Consiliul de Securitate — îndeosebi cei cinci membri permanenţi ai săi — face alegerea finală şi trimite un singur candidat la Adunarea Generală pentru aprobare, notează Xinhua.
 
Guterres, om politic în vârstă de 67 de ani, a activat ca Înalt Comisar al ONU pentru Refugiaţi din iunie 2005 până în decembrie 2015. Înainte de a deţine acest post în cadrul Agenţiei ONU pentru Refugiaţi, Guterres a petrecut mai mult de 20 de ani în serviciul public. El a fost prim-ministru al Portugaliei între 1995 şi 2002.