Anunţul vine după ce ambasadorul rus în Franţa declarase că Putin ar fi vrut să ajungă la Paris săptămâna viitoare pentru a aborda probleme spinoase, timp ce relaţiile dintre cele două ţări se deteriorează în legătură cu războiul din Siria, conform Reuters.
   
Oficialii francezi se luptă să găsească modalităţi pentru a pune noi presiuni asupra Rusiei, după ce Moscova a respins prin veto un proiect de rezoluţie asupra Siriei elaborată de Franţa în Consiliul de Securitate al ONU. Furia în creştere a responsabililor francezi provocată de evenimentele din zonele controlate de rebeli la Alep — bombardate de regimul sirian sprijinit de Rusia (n.r.) — i-a făcut să reconsidere dacă îl vor primi pe Putin la 19 octombrie.
   
"Bineînţeles că încă mai vrea să vină la Paris", a declarat Aleksandr Orlov la radioul Europe 1. "Cred că dialogul trebuie să continue şi suntem aici pentru a discuta mai ales în momentele dificile", a adăugat el.
   
"Eşti ales preşedinte tocmai pentru a găsi precis soluţii la probleme dificile. Vladimir Putin va veni să discute subiectele care provoacă furie", a mai afirmat ambasadorul.
   
Preşedintele Francois Hollande a declarat la sfârşitul săptămânii trecute că nu este sigur dacă este util sau necesar să se întâlnească cu Putin. Liderul rus avea programată o vizită la Paris pentru a inaugura noua catedrală ortodoxă rusă şi vizita o expoziţie de artă rusă în capitala franceză, aminteşte Reuters.
   
Ministrul francez de externe Jean-Marc Ayrault a declarat luni că o întâlnire cu Putin doar pentru politeţuri nu are rost, deşi a indicat că cei doi lideri se pot întâlni la Berlin în aceeaşi zi pentru un summit, pentru a discuta criza din Ucraina.