„Noul guvern se va orienta spre economie şi va lucra cu toţi partenerii politici pentru a crea o atmosferă de toleranţă în societate şi a evita orice divizare”, a spus ea luni, după ce obţinuse de la preşedinta Kolinda Grabar Kitarovic mandatul pentru a forma guvernul croat.

Moderatul Andrej Plenkovic, un fost diplomat de 46 de ani care a preluat conducerea partidului său — în iulie — în detrimentul susţinătorilor liniei naţionaliste dure, a dejucat pronosticurile devansând opoziţia social-democrată în alegerile legislative anticipate din septembrie. Dar întrucât partidul său nu a întrunit majoritatea absolută în Parlament, el a trebuit să negocieze cu alte partide pentru a constitui o coaliţie guvernamentală.

Parlamentul croat ar urma să se reunească vineri pentru a examina învestitura sa, dar potrivit preşedintei — Andrej Plenkovic beneficiază de sprijinul a 91 dintre cei 151 de deputaţi.

După doar şase luni de existenţă, guvernul precedent — susţinut tot de o coaliţie condusă de HDZ — a căzut în primăvară, erodat de disensiuni interne, polemici repetate pe tema drepturilor minorităţilor şi acuzaţii de revizionism cu privire la rolul ustaşilor croaţi în timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

Croaţia trebuie să fie „o ţară europeană modernă, unde drepturile minorităţilor şi drepturile omului vor fi respectate”, a declarat luni Andrej Plenkovic.
În prezent, Croaţia — membră a Uniunii Europene din iulie 2013 — urmează să angajeze reforme economice dureroase în contextul unui şomaj pronunţat (13%, un tânăr din trei), al unei administraţii ineficiente şi a unei datorii publice importante.