Intervenţia fostului lider sovietic are loc pe fondul agravării relaţiilor dintre est şi vest, în urma conflictului sirian. Gorbaciov a făcut comparaţii între situaţia conflictuală actuală şi una dintre cele mai dificile crize ale Războiului Rece.

"Cred că lumea a ajuns într-un punct periculos", a declarat Gorbaciov, în vârstă acum de 85 de ani.

"Nu vreau să ofer recomandări concrete, dar doresc să subliniez faptul că asta trebuie să înceteze. Trebuie să reluăm discuţiile, sistarea acestora a reprezentat cea mai mare greşeală", a adăugat acesta.

Ministerul rus de Externe a comunicat că ar putea suspenda contactele cu Departamentul de Stat american din cauza acuzaţiilor lipsite de fundament privind presupusele crime de război din Siria.

Un purtător de cuvânt al Kremlinului a anunţat că Vladimir Putin a semnat luni un decret prin care suspendă acordul din anul 2010 ce prevede distrugerea plutoniului folosit pentru arme nucleare, invocând acţiuni "neprietenoase" din partea Washingtonului care au condus la deteriorarea relaţiilor. În paralel, schimbul de informaţii militare între Statele Unite şi Rusia pe tema situaţiei din Siria a fost suspendat.

Administraţia Obama a formulat vineri acuzaţii oficiale la adresa Rusiei privind o serie de atacuri cibernetice care au vizat servere ale Partidului Democrat în timpul campaniei electorale pentru alegerile prezidenţiale şi legislative.