„Am fost surprins recent să aud afirmaţiile unor comentatori occidentali că alegerile din Rusia au fost transparente. Şi ca, prin urmare, actuala putere – legitima. Este o prostie” – afirma Hodorkovski.

În acelaşi timp, el a cerut să se observe rezultatele alegerilor în regiunile în care au loc in mod constant aşa-numitele operaţiuni antiteroriste şi în care întotdeauna liderii locali deţin puterea. „Acolo, prezenta la vot şi alegerea marionetelor lui Putin sunt aproape ca la nivel nord-coreean”, – a declarat liderul opoziţiei.

El a atras atenţia asupra faptului că, „în general, cu doar 15 la sută dintre cetăţeni, dintre care 5 milioane – funcţionari, forţele armate şi de securitate şi 11 milioane – alţi bugetari, Putin din nou şi-a oferit dreptul de a modifica Constituţia, de a cheltui bani pe bombardamente barbare la Alep, pe arme pentru uciderea a mii de cetăţeni ucraineni…”

Hodorkovski i-a adresat o întrebare şi preşedintelui Franţei, la care Putin pleacă peste o săptămână: „Cu cine intenţionează să se întâlnească preşedintele francez, cu liderii clubului ţărilor democratice, sau cu un om al cărui putere se bazează pe corupţie, frică şi propagandă de tip Goebbels?”

„Trebuie să explicăm faptul că actuala criză – atât economica, cât şi politica – nu este o coincidenţă. Acesta este rezultatul inevitabil al monopolizării tuturor sferelor vieţii naţionale” – a spus Hodorkovski.

El este convins că Rusia a intrat în perioada de tranziţie, care este imposibil de depăşit cu paşi parţiali, cum ar fi o schimbare de guvern sau a administraţiei prezidenţiale. Nici chiar o schimbare de regim nu asigura sfârşitul perioadei de tranziţie – se va încheia doar odată cu eliminarea sistemului super-preşedintelui, cu garanţii instituţionale privind primenirea puterii, pe baza unor alegeri corecte.

„Rusia va reveni la sine şi, prin urmare, se va întoarce în Europa. Şi noi vom trăi sa vedem şi acest lucru” – este optimist Hodorkovski, adăugând că pentru asta trebuie să „muncim fără să privim înapoi, fără să ne pese de riscul unui glonţ, de otravă sau închisoare”.