Ihor Kolomoiski susţine că i-a fost ridicat în mod incorect dreptul de a opera aeroportul civil din Crimeea, după ce Rusia a anexat în mod ilegal peninsula în martie 2014, potrivit Pagina de Rusia.

Curtea de Arbitraj Permanent de la Haga a anunţat pe 7 ianuarie că este de acord să evalueze cererea pe care omul de afaceri a făcut-o în urmă cu un an.

Compania lui Kolomoiski, Aeroport Belbek LLC, avea un contract pentru operarea terminalului de pasageri de la aeroportul internaţional Sevastopol din Crimeea până în 2020. El vrea ca Rusia să-i plătească despăgubiri pentru pierderi estimate la 15 milioane de dolari, potrivit presei ucrainene, citate de Radio Europa Liberă.

Moscova susţine că instanţa de la Haga nu are jurisdicţie în această chestiune şi că nu va participa la proces.

Kolomoiski nu este un prieten al Kremlinului. Când era guvernator al regiunii industriale Dnipropetrovsk, el a finanţat grupuri de miliţii şi batalioane de voluntari, pentru a combate separatismul pro-rusesc.

Autorităţile din Crimeea i-au confiscat omului de afaceri 100 de proprietăţi, inclusiv toate filialele unei bănci controlate de el.