Dacă în 2010, fosta grupare de centru dreapta aflată atunci la guvernare reuşise să elimine serviciul militar din sistem, actuala coaliţie, formată din social democraţi şi verzi, a declarat că ia în calcul reintroducerea acestui concept, scrie The Local Sweden, citat de ZF.ro.

Astfel, Ipsos, unul dintre cele mai mari institute de sondare a opiniei publice din Suedia, a realizat, la cererea publicaţiei Dagens Nyheter, un sondaj potrivit căruia 72% dintre suedezi susţin pregătirea obligatorie pentru serviciul militar.

La polul opus, doar 16% dintre respondenţi au fost de părere că înrolarea nu este o idee bună. 

Armata obligatorie pentru bărbaţi a fost introdusă în Suedia în 1901. În practică, însă, vreme de câţiva ani, măsura a fost aplicată destul de rar, reuşind în cele din urmă să rămână o variantă doar pentru cei care îşi doreau cu adevărat o pregătire militară. 

În perioada Războiului Rece, aproximativ 85% dintre bărbaţii suedezi au efectuat stagiul militar, 50.000 dintre ei reprezentând chiar persoane în vârstă.

În prezent, potrivit ziarului Dagens Nyheter, forţele armate suedeze simt lipsa a cel puţin 7500 de oameni - soldaţi, marinari şi ofiţeri – aproximativ jumătate din numărul total al organizaţiei - în ciuda campaniilor mari de recrutare lansate, în ultimii ani, atât la televizor, cât şi pe străzi.