Potrivit Reuters, oficiali de la Facebook, Google, Microsoft, Twitter şi Dropbox, dar şi de la alte companii IT americane, participă la discuţiile de Casa Albă cu oficiali ai administraţiei şi ai agenţiilor federale de securitate americane în vederea adoptării unor măsuri în acest sens.

Reţelele de socializare vor fi principala temă de discuţie în cadrul întâlnirii, administraţia SUA dorind ca giganţii IT să facă mai mult pentru a opri accesul ISIS sau al altor grupări jihadiste la reţelele de socializare, pentru ca acestea să nu mai poată răspândi propaganda teroristă şi să nu mai recruteze noi adepţi. Companiile din domeniul tehnologiei informaţiei pot identifica modalităţile de recrutare ale grupărilor teroriste şi transmite agenţiilor federale de securitate americane.

Cu toate că Reuters a relatat că nu se va discuta despre criptarea datelor, potrivit cotidianului Washington Post, criptarea ar putea fi un al doilea subiect de dezbatere al întâlnirii. De câţiva ani, agenţiile federale au cerut companiilor IT să le permită un acces mai uşor la informaţiile pe care acestea le au stocate, în virtutea obiectivelor ce vizează lupta împotriva terorismului.

Cererea agenţiilor federale s-a lovit însă de obiectivul companiilor privind protecţia datelor, chestiune cu care companiile au fost foarte circumspecte, mai ales după declanşarea scandalului din 2013 privind programul de supraveghere în masă desfăşurat de Agenţia pentru Securitate Naţională (NSA), scrie theverge.com.