„Voi trimite astăzi (vineri) scrisori şefilor celor patru partide reprezentate în Adunare pentru a-i invita să formeze o comisie de consens care să elaboreze o nouă lege fundamentală”, a declarat Kahraman în faţa presei.

În anul 2013, parlamentul turc a eşuat în elaborarea unei noi Constituţii care să o înlocuiască pe cea moştenită de la junta militară după puciul din 1980.

De la alegerea sa la conducerea Turciei, în 2014, Erdogan, care a condus anterior guvernul timp de 11 ani, militează cu insistenţă pentru un regim politic prezidenţial.

Formaţiunea sa, Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator), a câştigat majoritatea absolută la scrutinul legislativ de la 1 noiembrie. Dar cu cele 317 de locuri din totalul de 550 ale parlamentului, AKP nu deţine majoritatea calificată necesară pentru organizarea unui referendum sau pentru a vota o reformă constituţională.

Premierul Ahmet Davutoglu a lansat săptămâna trecută consultări în acest sens cu două din cele trei partide de opoziţie reprezentate în parlament, dar a exclus discuţii cu Partidul Democratic al Poporului (HDP, prokurd), formaţiune ai cărei lideri s-au pronunţat în favoarea unei forme de autonomie pentru minoritatea kurdă.

Liderii opoziţiei social-democrate şi naţionaliste s-au declarat favorabili unei reforme, dar nu uneia care să ducă la instaurarea unui regim prezidenţial aşa cum doreşte actualul şef al statului Recep Tayyip Erdogan.