Niciunul dintre bărbaţi nu a fost acuzat de plănuirea vreunui atac terorist în Statele Unite. Unul dintre ei a fost inculpat pentru susţinerea grupării extremiste Stat Islamic şi ambii au fost acuzaţi de furnizarea de informaţii false despre legăturile pe care le au cu grupări teroriste internaţionale.

Cele două cazuri sunt ultimele dintr-o serie descoperite în urma lansării unei campanii în Statele Unite de a combate militanţi ai grupărilor extremiste. În SUA, au avut loc peste 75 de arestări mediatizate care au vizat locuitori americani ce ar fi devenit radicalizaţi de militanţi islamişti începând cu 2014. Ambii bărbaţi sunt palestinieni, născuţi în Irak. Omar Faraj Saeed Al-Hardan, care a fost arestat în Houston (Texas), s-a înregistrat pe teritoriul Statelor Unite ca refugiat irakian, în noiembrie 2009. Mohammed Younis Al-Jayab, în vârstă de 23 de ani, s-ar fi prezentat în SUA, în 2012, ca refugiat din Siria, potrivit Departamentului american de Justiţiei din Sacramento (California), unde a fost arestat.

Un locotenent şi republican texan, Dan Patrick, a invocat arestarea Al-Hardan ca motiv pentru care statul Texas s-a opus primirii de refugiaţi sirieni pe teritoriul său. „Este exact ce am transmis în mod repetat Administraţiei Obama că ar putea să se întâmple şi nu vrem să primim refugiaţi în Texas”, a acuzat Patrick.