Breedlove, care îndeplineşte şi rolul de comandant suprem al trupelor aliate NATO din Europa, susţine ideea creşterii numărului de soldaţi americani detaşaţi în regiune, pentru a contracara ameninţarea venită din partea Rusiei, se arată într-un comunicat al Armatei Statelor Unite.

Rusia revanşardă

Odată cu prăbuşirea blocului sovietic, din 1991, SUA au încercat să folosească orice prilej pentru a face un partener din Rusia.

Noua strategie de securitate semnată de Vladimir Putin anunţă însă pentru prima dată că Statele Unite reprezintă o ameninţare pentru Rusia, iar generalul Breedlove spune că aceasta explică întru totul acţiunile Moscovei din ultimul deceniu.

„Dacă privim cu atenţie acţiunile Rusiei încă din 2008, în Georgia, în Karabahul de Munte, Crimeea, Donbas şi acum Siria, vedem o Rusie revanşardă, gata să-şi afişeze forţa în faţa oricui, pentru a-şi atinge obiectivele”, a declarat comandantul american.

În opinia acestuia, modul în care forţele militare ale SUA operează în Europa va trebui modificat luând în considerare faptul că în ultimele două decenii Washingtonul a încercat să adopte o poziţie de conciliere în raporturile cu Moscova.

„De-a lungul acestei perioade ne-am modificat structura forţelor armate, am modificat modul de lucru al serviciilor de informaţii, supraveghere şi recunoaştere. Am schimbat modul de lucru al analiştilor de informaţii şi ne-am redus expunerea în media europeană”, a explicat generalul Philip Breedlove, care crede că şefii armatei americane vor trebui să reconfigureze aceste sectoare pentru a face faţă ameninţării reprezentate de Rusia.

Capacitate maximă de luptă

Breedlove a primit la începutul acestei săptămâni vizita şefului Statului Major al armatei americane, generalul Joseph F. Dunford Jr., iar cei doi au discutat strategia pe care trupele americane trebuie să o adopte pe viitor în Europa.

Generalul susţine creşterea numărului de trupe americane de pe continent, dar arată că, în ultimii 13 ani, militarii din Comandamentul European s-au concentrat mai mult pe pregătirea soldaţilor din ţările partenere NATO pentru lupta împotriva insurgenţilor din Afganistan.

„La misiuni derulate împotriva insurgenţilor stăm bine. Nu mai avem însă experienţa raidurilor aeriene de dimensiunea celor efectuate în campaniile Irak 1 şi Irak 2 sau a celor de la începutul misiunii din Afganistan. Trebuie să revenim la acele competente, pentru a fi pregătiţi pentru o astfel de confruntare (război convenţional – n.red.).

Pe măsură ce prezenţa noastră în Afganistan s-a diminuat, am anticipat că va trebui să ne pregătim forţele pentru aplicarea articolului 5 (din tratatul NATO, care prevede că atacarea unui membru va fi tratată ca atacarea întregii alianţe – n.red.). Eram conştienţi de acest lucru încă dinainte de anexarea Crimeii”, susţine Breedlove.

În prezent, forţele americane din Europa au fost suplimentate până la nivelul unei brigăzi mobile care se roteşte prin toată Europa. În plus, marina americană a adus un al patrulea distrugător în zona, care stă la ancoră într-un port din Spania.

Generalul Breedlove susţine că de acum încolo fiecare soldat american trimis în bazele europene va trebui să se antreneze pentru a fi la capacitate maximă de luptă, iar în următoarele exerciţii militare vor fi implicate divizii întregi sau chiar corpuri de armată.

„Mulţi mă întreabă dacă ştiu la ce se gândeşte Putin. Nu pot spune ce este în mintea lui, dar pot să văd ce face şi pot determina astfel la ce-ar trebui noi să ne gândim”, a mai spus comandantul forţelor militare americane din Europa.