Aflat în Sri Lanka pentru a participa la un forum economic, Soros a declarat că, în acest moment, China se zbate să găsească un model de dezvoltare şi transferă o mare parte din instabilitatea să financiară către restul pieţelor de pe glob, relatează CNBC.

Într-un interviu acordat presei locale, Soros menţionează că mediul economic actual îi aminteşte de „criza pe care am avut-o în 2008”.

„China are o problema mare în a-şi ajusta economia. Pot spune că se îndreaptă direct spre o criză financiară”, a afirmat George Soros într-un interviu acordat ziarului Sunday Times în Sri Lanka.

Nisipuri mişcătoare

Declaraţia să vine în contextul în care tranzacţiile de pe piaţa de capital din China au fost suspendate pentru a două oară în patru zile, transmiţând valuri de nesiguranţă pe celelalte pieţe din Asia, dar şi pe bursele din Europa şi Statele Unite.

China a bifat cea mai de succes poveste economică a ultimilor trei decenii, dar paşii făcuţi spre un nou model economic bazat pe consumul intern şi o piaţă deschisă s-ar putea dovedi un risc asumat prea repede de Beijing.

Prăbuşirea pieţei de capital din China este un fenomen care a debutat încă din vara anului trecut, iar eforturile autorităţilor de a stabiliza situaţia par să nu-şi fi atins scopul.

Mai mult, datele statistice privind consumul şi producţia industrială a Chinei din ultimul trimestru al anului trecut s-au dovedit dezamăgitoare, iar analiştii sunt îngrijoraţi şi de faptul că autorităţile de la Beijing nu reuşesc să supravegheze integral piaţa de capital din China.

În încercarea de a stabiliza piaţa, organismele cu rol regulator au emis noi legi care stabilesc plafoane limită ale acţiunilor care pot fi tranzacţionate în cursul unui trimestru de acţionarii majoritari ai companiilor. Limita este stabilită la doar 1% din acţiunile unei companii listate la bursă.

Marc Ostwald, analist al ADM Investor Services, crede că ultimul comentariu al lui Soros, ca şi raportul emis de Banca Mondială la mijlocul acestei săptămâni, nu fac decât să arunce o umbră întunecată asupra perspectivei economice globale.

„Trebuie specificat că actualele turbulenţe din pieţele financiare diferă de cele înregistrate în 2008, când creditarea nesăbuită, ascunderea unui munte de riscuri din sectorul de credit şi supravegherea iresponsabilă a pieţelor au fost cauzele care au generat criză”, a transmis Ostwald, într-o notă adresată investitorilor.