Mitterrand, primul socialist care a condus Franţa, între anii 1981-1995, este văzut ca un bun preşedinte de 59% dintre respondenţi, faţă de 38% care au o opinie contrară.

Cea mai apreciată este competenţa sa în materie de politică externă, 65% dintre intervievaţi fiind de părere că a luat decizii bune pe plan european (65% pe plan internaţional), 32% (respectiv 33% în privinţa politicii internaţionale) având o opinie contrară.

În schimb, opiniile sunt mai împărţite în ce priveşte politica internă dusă de Mitterand, 55% considerându-l un bun preşedinte, iar 44% un preşedinte rău sau foarte rău.

Dintre acţiunile fostului şef al statului, francezii care au răspuns sondajului reţin în principal abolirea pedepsei cu moartea (43%), cu mult înaintea stabilirii vârstei de pensionare la 60 de ani (11%) şi a introducerii celei de-a cincea săptămâni de concediu plătit (8%).

Făcând trecerea în prezent, politicianul pe care francezii îl văd drept cel mai apropiat de „ideile” lui François Mitterrand este Martine Aubry (23%), actual primar al oraşului Lille şi fost prim-secretar al Partidului Socialist. Dacă în ce priveşte moştenirea ideologică, Martine Aubry este plasată în faţa actualului preşedinte François Hollande (19%) şi a Laurent Fabius, fost prim-ministru (17%), Hollande este considerat cel mai apropiat (25%) de „practicile politice” ale lui Mitterand, comparativ cu Aubry (19%) şi Fabius (16%).

Ancheta a fost realizată online pe un eşantion de 1.714 persoane de persoane de 18 ani şi peste, prin metoda cotelor.