„18 membri ai organizaţiei teroriste Statul Islamic, care intenţionau să se infiltreze în tabăra Bachiqa (lângă Mossul), au fost eliminaţi”,a declarat Erdogan la Istanbul, în cadrul unei conferinţe de presă.

Preşedintele Turciei a confirmat că niciun soldat turc nu a fost ucis sau rănit. „Soldaţii noştri de acolo sunt pregătiţi să facă faţă oricărei situaţii”, a adăugat preşedintele turc.

Gruparea jihadistă SI a mai atacat această bază militară turcă în decembrie anul trecut. Baza este situată lângă al doilea oraş ca mărime din Irak, Mossul, oraş care se află în mâinile jihadiştilor din iunie 2014. Patru soldaţi turci au fost răniţi în timpul acestui atac, potrivit unei surse guvernamentale turce.

Înainte de acest prim atac, Ankara a desfăşurat sute de soldaţi suplimentari şi tancuri la Bachiqa, provocând tensiuni cu guvernul de la Bagdad, care a cerut retragerea totală a militarilor turci.

În final, Ankara a anunţat la 19 decembrie 2015 retragerea a cel puţin unei părţi dintre militarii săi, după un apel în acest sens adresat de preşedintele american Barack Obama omologului său turc Recep Tayyip Erdogan.

Turcia nu a precizat numărul de militari retraşi de la baza Bachiqa. Cu toate acestea, Erdogan a afirmat vineri că aceste atacuri arată „cât de mare dreptate are Turcia” să aibă un contingent armat în această zonă.

De mai multe luni, un contingent turc antrenează în această bază combatanţi irakieni pentru a lupta împotriva SI. Ankara afirmă că întăririle trimise la faţa locului aveau drept unică misiune să asigure protecţia instructorilor militari.