„Această scurgere este 'incomparabilă, catastrofală' pentru că metanul este un gaz cu efect de seră de 80 de ori mai puternic decât CO2 la scara de 20 de ani şi care acţionează mult mai rapid”, denunţă Stephanie Pincetl, profesoară de ştiinţe ale mediului înconjurător la universitatea UCLA, intervievată de AFP.

Declararea stării de urgenţă permite autorităţilor să mobilizeze toate agenţiile guvernamentale ale statului pentru a veni în ajutorul populaţiei din împrejurimile localităţii Porter Ranch, situată la periferia Los Angeles-ului, unde un puţ de metan prezintă scurgeri de mai multe luni.
„Toate agenţiile guvernamentale îşi vor utiliza personalul, echipamentul şi infrastructurile pentru a asigura un răspuns continuu şi complet acestui incident”, afirmă guvernatorul într-un comunicat.

Brown precizează că s-a întâlnit cu locuitorii din Porter Ranch luni, mai multe mii dintre ei fiind mutaţi în alte locuinţe de compania de distribuţie a gazelor Socal Gas, iar alte câteva mii cerând să fie şi ei evacuaţi.

Din cauza scurgerii de metan şi în special a aditivilor greţoşi destinaţi să semnaleze scurgerile de metan, gaz inodor, mulţi locuitori din împrejurimi au suferit greţuri, sângerări ale nasului şi dureri de cap.

Kristine Lloyd, purtătoare de cuvânt a Southern California Gas Company (SoCalGas), a declarat că se face totul pentru a stopa scurgerea care, potrivit autorităţilor, degajă între 30.000 şi 58.000 kg de metan pe oră în aer.

„Este echivalentul a 3/4 din emisiile tuturor rafinăriilor de petrol din California într-un an”, subliniază Pincetl.

Chiar dacă autorităţile afirmă că scurgerea de la situl Aliso Canyon al Socal Gas nu pune în pericol serios sănătatea riveranilor, impactul asupra mediului înconjurător ar putea fi devastator.

Autoritatea pentru calitatea aerului în California (California Air Resources Board) estimează că scurgerea este atât de masivă încât creşte producţia de gaze cu efect de seră pentru toată zona cu 25 %.

„Nu vom putea evalua impactul său decât când scurgerea va fi oprită definitiv şi vom dispune de cifre”, a declarat David Clegern, purtător de cuvânt al agenţiei guvernamentale.

Scurgerea, de la peste 2.400 m adâncime dintr-un puţ gazier, a fost detectată în 23 octombrie de angajaţi ai Socal Gas. Incidentul de la Porter Ranch arată vulnerabilitatea infrastructurii respective, estimează Stephanie Pincetl.