Cea mai delicată problemă e cerinţa Marii Britanii de a nu mai oferi ajutoare sociale cetăţenilor altor state UE, iar Germania, în mod special, vede asta ca un gest de discriminare.

David Cameron cere şi reguli care să protejeze ţările care nu au euro împotriva legilor care le-ar putea favoriza pe cele ce au intrat în uniunea monetară. Inamicul aici e Franţa, care crede că englezii vor de fapt drept de veto pentru a bloca reglementările UE asupra city-ului londonez.

În acelaşi timp, premierul englez vrea ca statele membre să nu îşi mai transfere suveranitatea la Bruxelles şi să aibă o putere mai mare în atacarea legislaţiei venite de acolo. Însă pentru ţări precum Belgia, care vor o uniune şi mai închegată, propunerile sună mai degrabă a plan de sabotaj asupra întregului proiect european.

„Pentru fiecare dintre aceste cerinţe trebuie să muncim mult, dar cred că suntem acum pe drumul către un acord. Ce contează e să avem un acord cu substanţă, nu un acord rapid. Dacă vom reuşi asta vom schimba fundamental relaţia Marii Britanii cu Uniunea Europeană şi vom răspunde îngrijorărilor pe care le au cetăţenii britanici”, a declarat David Cameron.

Însă în cele mai multe sondaje, britanicii spun că vor să rămână în UE, nu să plece. Diferenţele dintre tabere sunt însă mici, lucru care explică şi ardoarea cu care David Cameron îşi negociază cerinţele cu şefii statelor colege în uniune.

Azi, premierul se întâlneşte cu Angela Merkel pentru a patra oară de la realegerea lui în mai anul trecut. După Germania, va merge în Ungaria.

În noiembrie a mers în Austria, bifând prima vizită a unui premier britanic în ultimii 30 de ani, iar în decembrie a venit în prima vizită oficială la Bucureşti. Mai toate capitalele europene au fost luate la rând şi rezultatele au apărut rapid.

Polonia, ţara care trimite cei mai mulţi imigranţi în Marea Britanie, spune că ar accepta ca polonezii să nu mai primească ajutoare acolo dacă englezii ar susţine lărgirea prezenţei NATO în Polonia.

La fel, un partid înfrăţit cu Uniunea Creştin-Democrată a Angelei Merkel respinge interdicţia de patru ani la ajutoare pentru cetăţenii din afara Marii Britanii, dar ar accepta un termen de un an.

Maria Britanie ar putea ajunge la o înţelegere cu Europa luna următoare, în vreme ce un referendum ar trebui să aibă loc până la finele lui 2017.