„Acest act extrem de provocator reprezintă o ameninţare gravă la adresa păcii şi securităţii pe plan internaţional”, a declarat John Kerry, potrivit site-ului agenţiei AP.

„Este vorba de o încălcare flagrantă a mai multor rezoluţii ale Consiliului de Securitate ONU”, a subliniat Kerry.

„Nu vom accepta un stat nord-coreean dotat cu armament nuclear, iar testele de acest fel nu fac decât să ne consolideze determinarea”, a insistat Kerry.

Coreea de Nord susţine că a testat o bombă cu hidrogen, după ce a pretins în alte rânduri că a dezvoltat focoase nucleare. Informaţiile nu au putut fi confirmate din surse independente, iar specialiştii au dubii că regimul de la Phenian ar fi dobândit o astfel de tehnologie, considerând că este vorba mai degrabă de o campanie de propagandă.

Experţii internaţionali au dubii că regimul de la Phenian a testat vreo bombă cu hidrogen, considerând că este vorba de o nouă minciună lansată în scop propagandist, după numeroase alte exagerări privind presupusul arsenal nuclear nord-coreean. Multe state fabrică dispozitive de accelerare a fisiunii. Regimul de la Phenian probabil că a reuşit să accelereze procesul de fisiune, dar nu înseamnă că a dezvoltat o bombă cu hidrogen, explică analistul Bruce Bennett, de la Institutul RAND, citat de CNN. Explozia unei bombe cu hidrogen ar fi fost de zece ori mai puternică decât ceea ce susţine Phenianul, adaugă Bruce Bennett.

„Am dubii mari că regimul din Coreea de Nord a testat o bombă cu hidrogen”, apreciază şi Joe Cirincione, preşedintele Fondului Ploughshares.

Preşedinţia Statelor Unite nu a putut confirma ipoteza prezentată de regimul Kim Jong-Un, iar serviciile secrete sud-coreene cred că este posibil ca regimul stalinist să mintă din nou, în scop de propagandă.