Descoperit în timpul unei expertize tehnice pentru extinderea unei autostrăzi în apropiere de Zvenigorod, un oraş la 30 de kilometri de Moscova, depozitul adăpostea mai multe coifuri depuse în cutii din piele, bucăţi de săbii, săgeţi şi un tip de armură kolciug. 

Acest arsenal militar a fost descoperit într-un sat vechi ce datează din secolul XVI-lea, care a fost cândva casa marii familii boiereşti Dobrînin. Un membru al acestei familii a făcut parte din forţa militară de elită a lui Ivan cel Groaznic. 

Primul ţar al Rusiei, Ivan al IV-lea, zis cel Groaznic (1533-1584), a pus bazele statului rus în timpul unei domnii lungi şi sângeroase. A cucerit hanatele Kazan, Astrahan şi teritorii din Siberia, creând un stat multietnic centralizat. Ivan cel Groaznic a rămas în istorie pentru violenţa din anii săi de domnie şi pentru numeroasele execuţii brutale pe care le-a ordonat – inclusiv pe cea a propriului său fiu. 

În timpul săpăturilor, arheologii au scos la iveală rămăşiţele a aproximativ 60 de clădiri din vechiul sat Ignatievskoe. Arsenalul a fost găsit în depozitul subteran al unei case care a ars într-un incendiu.

Potrivit arheologilor, inventarul descoperit era menit să fie folosit într-o expediţie militară. Potrivit specialiştilor, descoperirea arată că în Rusia acelor vremuri exista o armată permanentă formată din membri ai nobilimii, care îşi asumau responsabilităţi militare. „Asta ne oferă o mai bună idee asupra modului în care un nobil rus se pregătea pentru o campanie militară – fiecare trebuia să-şi păstreze propriul arsenal aproape, pregătit”, a declarat arheologul Aleksei Alekseev, cel care a condus săpăturile. 

Cel mai important obiect descoperit a fost o pereche de coifuri tipice cavalerilor ruşi.