Pentagonul a evitat până în prezent să furnizeze bilanţul acestor operaţiuni. Declaraţiile col. Steve Warren de la Bagdad au loc în contextul în care liderii coaliţiei internaţionale pun accentul pe înfrângerile recente ale grupării SI.

„În decembrie estimăm că în jur de 2.500 de combatanţi duşmani au fost ucişi de loviturile coaliţiei în Irak şi Siria”, a declarat col. Warren.
Acesta a adăugat că de la începutul loviturilor aeriene în august 2014, gruparea SI a pierdut până la 22.000 kmp, respectiv circa 40% din teritoriile cucerite în Irak, şi circa 2.000 kmp, respectiv 10%, în Siria.

„Estimăm că SI se află în prezent într-o poziţie defensivă. Au atins punctul culminant al operaţiunilor lor ofensive în luna mai, dar de atunci nu au făcut decât să piardă teren”, a adăugat responsabilul american.

Când califatul autoproclamat a fost la punctul său maxim de dezvoltare, el a fost implantat mai mult în Irak decât în Siria, notează AFP. Forţele irakiene au recucerit însă de atunci mai multe centre urbane, printre care şi Ramadi.

Mai multe grupuri de jihadişti se ascund însă în continuare în suburbiile oraşului, a precizat Warren, subliniind că trupele irakiene au ucis în jur de 60 de combatanţi ai Statului Islamic în ultimele 24 de ore.

Totuşi, chiar dacă numărul jihadiştilor ucişi este semnificativ, SI îşi poate reface rândurile aproape tot atât de rapid, în special datorită afluxului de tineri şomeri proveniţi din ţările din jur în care situaţia economică şi politică este dificilă.

SUA estimau anul trecut că există între 20.000 şi 30.000 de membri ai SI în Irak şi Siria, un număr repetat de col. Warren.

Strategia coaliţiei internaţionale împotriva SI a fost de a ataca în special infrastructurile petroliere folosite de gruparea extremistă pentru a se finanţa.

Potrivit lui Warren, producţia petrolieră a jihadiştilor a fost redusă cu aproape 30%, trecând de la 45.000 de barili de petrol pe zi, la 34.000 de barili de petrol pe zi.