Într-un interviu acordat postului american CBNC, ministrul de Externe de la Riad, Adel al-Jubeir, a declarat că Arabia Saudită trebuie să-şi îmbunătăţească relaţiile cu Rusia prin prisma influenţei pe care Moscova o poate avea în stabilizarea regiunii.

Spirit pragmatic

Oficialul saudit a menţionat că o creştere a schimburilor economice dintre cele două ţări se impune ca urmare a dimensiunilor celor două economii.
„Actualele schimburi comerciale pe care le avem cu Rusia nu reflectă dimensiunea economiilor ţărilor noastre. Suntem membre ale G20, dar avem schimburi comerciale şi investiţii comune la un nivel redus. Vrem să schimbăm acest lucru.

Rusia este o mare putere şi poate juca un rol pozitiv, iar noi vrem să ne angajăm în discuţii în acest sens. Vrem o relaţie mai bună cu Rusia, care să nu fie în detrimentul relaţiilor cu alte state”, a declarat ministrul Jubeir.

Totodată acesta a menţionat că investiţiile saudite în Rusia vor fi ghidate de pragmatismul oricărui investitor, statul saudit aşteptând să câştige din dezvoltarea acestor afaceri.

Atât Arabia Saudită, cât şi Rusia au fost afectate de prăbuşirea preţului petrolului din ultimul an şi jumătate, guvernul de la Riad fiind nevoit să reducă drastic cheltuielile, în vreme ce Moscova se pregăteşte pentru încă un an de recesiune economică.

Putin mediatorul

Anunţul făcut de şeful diplomaţiei saudite vine imediat după tensionarea relaţiilor dintre Riad şi Teheran, în urma execuţiei unui cleric şiit din Arabia Saudită, şeicul Nimr al-Nimr, lucru condamnat de conducerea şiită a Iranului.

Despre posibilitatea unei medieri între cele două state arabe nu se pune deocamdată problema.

„Dacă vine vorba de mediere, nu avem nevoie. Ştim unde este Arabia Saudită şi ştim unde este Iranul, iar Teheranul ştie care sunt problemele noastre faţă de ei şi trebuie să demonstreze seriozitate.

Să arate o schimbare de atitudine, să ne demonstreze că vor să avem relaţii normale şi noi vom proceda la fel. Nu avem o problemă cu asta”, a pretins ministrul saudit de Externe.

În schimb, Rusia este privită ca un potenţial mediator al crizei din Siria, în contextul în care saudiţii speră să-l convingă pe Vladimir Putin să renunţe la susţinerea arătată dictatorului sirian Bashar al-Assad.

Atât Iranul, cât şi Arabia Saudită sunt implicate în negocierile de pace din Siria, care vor debuta la sfârşitul acestei luni la Geneva, iar analiştii politici se tem că tensiunile dintre cele două state ar putea bloca acest proces.

Saudiţii susţin că nu au de gând să pună beţe în roate negocierilor de pace, în care Rusia este de aşteptat să joace un rol important, ca urmare a legăturilor apropiate întreţinute cu regimul Assad.

„Rusia ar putea juca un rol important în cadrul negocierilor prin exercitarea unei presiuni asupra lui Bashar al-Assad, pentru a-l convinge să renunţe la putere şi să permită formarea unui guvern de tranziţie în Siria”, a mai spus Adel al-Jubeir.