Acuzaţiile au fost lansate după ce presa britanică a anunţat că un bărbat, care apărea într-o înregistrare video realizată de gruparea Stat Islamic şi publicată duminică, în care cinci presupuşi spioni au fost împuşcaţi mortal, ar putea fi Siddhartha Dhar, cunoscut şi sub numele de Abu Rumaysah.

O legătură clară între Dhar şi înregistrarea video nu a fost încă confirmată.

Andy Burnham, purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist privind terorismul, a spus că Guvernul a eşuat în a-l monitoriza corespunzător pe Dhar după ce acesta a fost eliberat pe cauţiune în 2014, adăugând că bărbatului i-a fost trimisă o scrisoare în care i se cerea să îşi predea paşaportul abia după ce a plecat în Siria.

"Sistemul a eşuat pentru că i-a permis să plece în Siria, deşi era cunoscut de autorităţi şi a fost arestat de şase ori pentru infracţiuni legate de terorism", a spus Burnham.

Dhar, un hindus convertit la islam, a ironizat autorităţile britanice după ce a ajuns în Siria, publicând o fotografie cu el pe reţelele de socializare, în timp ce îşi ţinea într-o mână fiul, iar în cealaltă, o puşcă de asalt AK-47.

"Ce sistem de securitate care lasă de dorit trebuie să aibă Marea Britanie, dacă îmi permite să călătoresc prin Europa", a scris el pe Twitter.