Personalul ambasadei Iranului la Riad şi al Consulatului de la Jeddah au plecat spre ţara lor "la bordul unui avion privat", potrivit ZF.

Arabia Saudită a decis duminică să-şi întrerupă relaţiile diplomatice cu Iranul, în urma atacării şi incendierii Ambasadei saudite din Teheran de către manifestanţi care protestau faţă de execuţia, cu o zi înainte, a demnitarului şiit foarte critic faţă de regimul saudit Nimr al-Nimr.

Într-o conferinţă de presă, ministrul saudit de Externe Adel bin Ahmed al-Jubeir a precizat că ţara sa a cerut personalului misiunii diplomatice iraniene şi administraţiilor care-i sunt ataşate în Arabia Saudită să părăsească teritoriul regatului în termen de 48 de ore.

Aliaţii sunniţi ai Arabiei Saudite şi-au întrerupt sau redus, de asemenea, nivelul relaţiilor diplomatice cu Iranul şiit. Bahrainul şi Sudanul că şi-au întrerupt de asemenea relaţiile cu Iranul. Emiratele Arabe Unite (EAU) şi-au rechemat ambasadorul de la Teheran şi au redus nivelul relaţiilor diplomatice.

Rusia şi-a exprimat disponibilitatea de a invita miniştrii de Externe ai Iranului şi Arabiei Saudite la negocieri, pe fondul amplificării tensiunilor dintre cele două ţări.

Preşedinţia Statelor Unite a îndemnat Iranul şi Arabia Saudită să depăşească tensiunile şi să coopereze în continuare pentru soluţionarea conflictului din Siria. „Exprimăm speranţa că Arabia Saudită şi Iranul vor continua să colaboreze", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Casei Albe. "În mod evident, este în interesul ambelor ţări să fie identificată o soluţie politică la conflictul din Siria", a insistat reprezentantul Preşedinţiei Statelor Unite.

La o zi după întreruperea relaţiilor diplomatice, Adel al-Jubeir, ministrul saudit de Externe, a declarat că Arabia Saudită întrerupe relaţiile comerciale cu Iranul şi suspendă traficul aerian între cele două state, interzicând cetăţenilor saudiţi să călătorească în Iran.

Al-Nimr, în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la moarte în octombrie 2014 pentru "port de arme" şi "lipsă de obedienţă faţă de suveran" de un tribunal din Riad. Nimr al-Nimr a fost arestat în iulie 2012, iar doi dintre susţinătorii săi au murit în confruntările generate de arestarea sa. El a fost unul dintre principalii opozanţi ai conducerii saudite din oraşul Qatif, pledând în repetate rânduri pentru alegeri libere.