Locuitorii au resimţit clar zguduiturile provocate de testul nord-coreean, a relatat televiziunea publică CCTV pe microblogul său. Localităţile vizate sunt Yanji, Hunchun şi Changbai (provincia Jilin), situate nu departe de situl nord-coreean unde a avut testul nuclear.

Locuitorii din oraşul Yanji şi-au văzut mesele de birou şi scaunele zdruncinându-se timp de câteva secunde şi unele întreprinderi şi-au evacuat angajaţii, potrivit sursei citate. Potrivit CCTV, pe terenul de sport al unui liceu au apărut fisuri, iar elevii care participau la un concurs au fost evacuaţi.

China este principalul aliat diplomatic şi comercial al Coreii de Nord, dar relaţiile dintre cele două ţări sunt încordate de când Phenianul persistă, împotriva punctului de vedere chinez, în efectuarea de teste nucleare, care sunt condamnate de comunitatea internaţională.

Mass-media sud-coreene au relatat miercuri dimineaţă că în zona centrului Punggye-ri a avut loc un seism artificial, cu o magnitudine de 4,2 grade. Ulterior, Institutul american de geologie (USGS) a estimat seismul la magnitudinea de 5,1.

În acest context, Coreea de Nord a anunţat că a efectuat miercuri primul test reuşit al bombei sale cu hidrogen, ceea ce ar marca intrarea sa în rândul statelor cu program nuclear avansat. 

Organizaţia Tratatului pentru interzicerea totală a testelor nucleare (CTBTO) a confirmat că un eveniment seismic a avut loc miercuri în Coreea de Nord în zona unui centru de teste nucleare, potrivit RIA Novosti. 

Cu toate acestea, experţi chinezi independenţi au pus sub semnul îndoielii faptul că Phenianul a testat o bombă cu hidrogen fie şi 'miniaturizată', avansând ideea că, cel mai probabil, a fost un nou test nuclear, după cum a relatat portalul chinez Sina, citat de TASS.

Experţii — chestionaţi de Sina — consideră că puterea exploziei efectuate miercuri de Phenian este echivalentă cu aproximativ 22.000 de tone de TNT, în timp ce explozia unei bombe cu hidrogen ar echivala de la câteva sute de mii de TNT până la milion de tone de TNT.