În decizia publicată marţi pe website-ul său, CEDO a dispus ca Rusia să plătească despăgubiri de 25.000 de euro şi cheltuieli de judecată de 7.000 de euro lui Evgheni Frumkin. Acesta a fost încarcerat 15 zile pentru participarea la o demonstraţie în piaţa Bolotnaia contra abuzurilor produse în timpul alegerilor.

Curtea de la Strasbourg a hotărât că „măsurile luate împotriva lui Evgheni Frumkin au fost disproporţionate masiv în raport cu scopul urmărit”. Deocamdată nu este clar dacă Moscova va plăti despăgubirea dictată de CEDO.

Cazul protestatarilor din piaţa Bolotnaia a devenit unul celebru în Rusia, unde criticii la adresa lui Vladimir Putin au fost persecutaţi.

Putin rămâne cel mai popular politician din Rusia şi pare probabil să fie reales preşedinte al ţării în 2018.

În timpul protestelor din piaţa Bolotnaia, circa 400 de persoane au fost arestate şi câteva zeci au fost rănite în ciocnirile cu forţele de ordine, cele două părţi acuzându-se reciproc de provocare.

Evgheni Frumkin a fost încarcerat pentru obstrucţionarea traficului rutier şi nerespectarea ordinelor poliţiei. Explicaţia sa potrivit căreia, în confuzia generală, nu a fost suficient de rapid pentru a părăsi locul demonstraţiilor nu a fost contestată sau respinsă, a precizat CEDO.

În luna decembrie, preşedintele rus a promulgat o lege care îi conferă Curţii Constituţionale a Rusiei să decidă dacă hotărârile CEDO trebuie să fie puse în practică.