O primă ambarcaţiune care plecase din regiunea Dikili (vest) cu destinaţia insula grecească Lesbos a naufragiat din cauza vântului puternic din Marea Egee. Gărzile de coastă turce au reuşit să salveze 12 imigranţi, dar corpurile altor 17 au fost descoperite pe o plajă şi în largul coastelor districtului Ayvalik.

Fotografii şi imagini video difuzate de agenţia Dogan au prezentat cadavrele mai multor copii cu veste de salvare întinse pe o plajă cu pietriş precum şi salvatori care încercau să scoată victimele din apă.

O altă ambarcaţiune, o barcă pneumatică având la bord 58 de imigranţi, s-a răsturnat în largul staţiunii balneare Dikili. Un număr de zece corpuri neînsufleţite, între care femei şi copii, au fost descoperite pe o plajă din apropierea staţiunii. Numeroşi imigranţi au fost salvaţi, dar au necesitat spitalizare, fiind în stare de hipotermie.

Conform Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţie (OIM), în jur de 700 de persoane, în majoritate refugiaţi sirieni şi irakieni, şi-au pierdut viaţa ori au fost date dispărute în 2015 în tentativa de traversare a Mării Egee spre Grecia, poarta de intrare în Uniunea Europeană.

În pofida temperaturilor scăzute şi a condiţiilor meteo dificile, numeroşi imigranţi continuă să se îmbarce pentru această traversare periculoasă, afirmă autorităţile turce. La sfârşitul lunii noiembrie, Turcia şi Uniunea Europeană au ajuns la un acord ce prevede un ajutor comunitar de trei miliarde de euro pentru Ankara în schimbul angajamentului vizând un control mai bun al frontierelor şi cooperarea în lupta împotriva traficanţilor de imigranţi.