Strânşi în piaţa Imamul Hussein din Teheran, demonstranţii au huiduit familia regală saudită, după ce regimul de la Riad l-a executat sâmbătă pe liderul şiit Nimr Baqer al-Nimr, decizie care a provocat un val de manifestaţii de protest ale şiiţilor în mai multe state din zona Golfului Persic.

Manifestanţii au ars drapele ale SUA şi Israelului, ţări considerate principalii inamici ai Iranului. Statele Unite reprezintă unul dintre aliaţii Arabiei Saudite. Drapelul saudit nu poate fi incendiat în Iran, întrucât el are o inscripţie din Coran, cartea sfântă a musulmanilor.

Unii manifestanţi au criticat Ministerul de Externe iranian care, în opinia lor, ar fi trebuit să aibă iniţiativa întreruperii relaţiilor diplomatice cu Arabia Saudită.

Ministrul saudit de externe, Adel al-Jubeir, a anunţat duminică întreruperea relaţiilor diplomatice ale Arabiei Saudite cu Iranul, după atacul asupra ambasadei sale la Teheran şi violenta reacţie iraniană la execuţia lui Nimr Baqer al-Nimr.

Arabia Saudită a decis să întrerupă relaţiile sale diplomatice cu Iranul şi cere plecarea în termen de 48 de ore a membrilor reprezentanţei diplomatice iraniene, a declarat Adel al-Jubeir într-o conferinţă de presă desfăşurată la Riad. Ministrul a denunţat ingerinţele negative şi agresive ale Iranului în treburile arabe care duc frecvent la pagube şi distrugeri.

Atacul manifestanţilor asupra ambasadei saudite la Teheran şi a consulatului saudit din oraşul iranian Mashhad (nord-est) constituie „o încălcare flagrantă a tuturor convenţiilor internaţionale", a mai spus el, acuzând autorităţile iraniene că nu au făcut nimic pentru a împiedica aceste agresiuni.