Până în ultimul moment, Înaltul comitet de negocieri (High Negotiations Committee — HNC n.r.) al opoziţiei a refuzat să meargă la Geneva. Grupul, care include atât oponenţi armaţi cât şi politici ai preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a insistat că vrea oprirea loviturilor aeriene şi asediilor oraşelor, precum şi eliberarea deţinuţilor înainte de a începe discuţiile.

Riadul „sprijină decizia HNC... de a participa la negocieri în cadrul conferinţei de la Geneva pentru a pune în aplicare toate articolele rezoluţiei 2254 a Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat un responsabil al Ministerului Afacerilor Externe saudit, citat de agenţia oficială SPA.

El a făcut referire în special la oprirea bombardamentelor asupra zonelor civile şi un acces în localităţile asediate.

Cu puţin timp înainte, HNC, format în decembrie în capitala saudită de grupuri ale opoziţiei politice şi grupuri armate siriene, a anunţat decizia sa de a merge la Geneva.

Mai mulţi lideri ai opoziţiei au explicat că decizia de a participa la discuţiile de la Geneva a fost luată după ce au obţinut garanţii privind punerea în aplicare a măsurilor umanitare prevăzute în rezoluţia 2254.

La Geneva, negocierile au început după-amiază târziu, cu o întâlnire între emisarul special al ONU pentru Siria, Staffan de Mistura, şi o delegaţie a regimului de la Damasc condusă de ambasadorul Siriei la ONU, Bashar al-Jaafari.

Marile puteri speră ca sirienii să ajungă să pună capăt unui război ce a făcut peste 260.000 de morţi şi milioane de refugiaţi şi persoane strămutate din martie 2011.